Тиснемо RESET

У всіх зараз на язиці думка про повне перезавантаження системи, але більшість людей на хвилі величезних людських втрат думають, що все вирішить недовіра до всіх і вся. Стовідсотково готовий заявити, що з огляду на теперішній настрій народних мас, будь-хто, хто зараз прийде до влади і засвідчить бажання або взяти відповідальність на себе або очолити процес змін, зустріне стіну народного гніву лише за те, що він тепер буде владою і буде наділений повноваженнями над людьми. 

Будь-яка організація держави, тим більше демократичної, означає налагодження чіткої владної вертикалі для забезпечення ефективного механізму ведення та вирішення поточних державотворчих завдань. Тому в будь-якому випадку буде і влада, і оппо. І завжди оппо буде лізти в обійми до народу, робити ілюзію життя в "комуналках" і ручного прання шкарпеток з народом, а влада буде ходити в дорогих костюмах, їздити в дорогих машинах ібо такий стиль та традиція. 

Ніде в державі, тим більше мирній немає такого яскраво вираженого контрасту між владою та опозицією, як в нас. Влада здійснює свої повноваження, а опозиція чемно чекає своєї черги. Але і ті, і ті зацікавлені в просуванні вперед своєї держави, незалежно від поглядів чи партійної лінії. Саме поняття партійної лінії збереглося в нас з радянських часів, від яких ми ще не можемо відійти, коли лінія партії стояла вище простих людей, які стояли в чергах за хлібом, ковбасою, милом та хлоркою. Тільки зараз, після численних людських жертв, політики говорять не про програму партії, а про загальнодержавне добро, яке вони знову  таки хочуть зробити частиною програми партії. Доки ми з вами не перестанемо бути частиною партійної програми, доти початку процесу просування не буде. 

В Європі приналежність до партії є лише формальною причиною та підставою для приходу до законодавчих чи виконавчих органів влади. Переважно, люди не йдуть туди, щоб захистити СВІЙ бізнес, а за покликанням та бажанням змінити рівень життя свого народу на краще. Може я висловлююсь ідеалістично, може навіть в Європі так не до кінця і є, але цей процес співпраці між різними політичними силами налагоджений добре. Він добре налагоджений і зараз, але під "всенародним дулом", що спрямоване на Верховну Раду, яка на колінах приймає всі потрібні обставинам законодавчі акти. 

Повне перезавантаження почнеться тоді, коли всі цього захочуть. Коли всі захочуть щось змінити і будуть готові це реалізувати. Коли всі будуть розуміти, чому вони українці, коли всі будуть розуміти, що повинен кожен з нас зробити для власного комфорту і комфорту інших. Коли не тільки з нами будуть оголошувати солідарність з нашим горем, але й ми з іншими. Коли кожен прибере свою сходову клітку або машину, коли сусід сусідові подасть руку і гарно привітається. Зміни починаються з себе. Це розуміють всі, але реалізовувати ніхто не хоче, бо переламати свої звички та ментальні особливості не так і просто.

А щодо влади, то зараз потрібен просто ефективний та незаангажований високооплачуваний кризовий менеджер, якому не потрібні хабарі, а він просто якісно виконує свою роботу. Як ефективний менеджер, що організовує роботу, а фінансову сторону і витрати бере на себе держава, до прикладу. Це настільки ж просто, наскільки зараз наша Верховна Рада приймає закони: легко і природньо. І не треба для цього страху перед народом, боязнь "кулі в лоб" чи кнопкодавства. Ми просто мусимо мати якусь глобальну та зрозумілу всім загальнонаціональну мету, якою має стати сформована національна ідея. Ми маємо знати до чого ми йдемо і розбивати цю мету на локальні цілі, вести до яких мають локальні завдання. 

Держава мала би оголошувати мету на рік, на початку року обирати уряд і всі разом старатися реалізувати цю мету за рік. Всіма силами і всім миром. Хоча б так. Є мільйони моделей, але ми мусимо вибрати ту одну, яка підходитиме нашим ментальним особливостям і змусить найдибільнішого рагуля не лише бухати, навіть якшо не працювати, але не заважати тим, хто робить і втілює світле майбутнє. 

Як в кожному тамагочі, в кожному з нас свій RESET. Давайте його натиснемо кожен разом і перевстановимо Windows. Може вірусяки пропадуть і форматнемо диск C. Перенесемо всі дані на диск D і разом радісно зустрінемо форматування. Але цього мають хотіти і зробити всі, без виключення. В своїй свідомості, в своїх бажаннях та діях. 

Вірю, що це станеться, бо неможливого немає, а є погане виконання. 


Коментарі

comments powered by HyperComments