Ковбаса чи бляляйка?


Їдучи в маршрутці кожного дня на навчання, я слухаю радіо "Ера", яке славиться своїми політичними та економічними програмами, тож всі експерти як один обговорюють питання позиції Україні в геополітичному просторі: чи вона приєднається до зони вільної торгівлі з ЄС і підпише угоду про асоціацію, чи підпише угоду про Митний союз з Росією. Постійні аналізи плюсів і мінусів цих рішень на основі соціологічних даних, до яких вже звикло моє вухо приспали мою увагу, поки я не почув "свіжі" слова та нову позицію. Все-таки світ не без мудрих людей, тому хтось з експертів спробував проаналізувати, а що ж таке в розумінні народу ці дві зони означають. Як прості і пересічні люди сприймають ці два антоніми чи два полюси?!


Почнімо з того, що український народ (не хочу називати його бідним) за 70 років наголодався вдоста, тому, як казав класик: "Голодний не хоче керувати, він хоче їсти". Криза 90-х і вічний голод, внаслідок пустих полиць в магазинах, видно, надовго налякали просто українського трудівника, який хоче постійно їсти. Моя бабця завжди хотіла мене "напхати" в прямому сенсі цього слова їжею і тридцять разів перепитувала чи я їв і чи не хочу їсти, бо голод 30-х, 46-47-го і 90-х пам'ятає не з розповідей. То ми, безтурботне покоління, можемо зараз з впевненістю сказати, що такого не повториться, але і зарікатися не варто. Тому, простий мешканець України і розрізняє ці дві сторони, які зійшлися довкола "українського питання" просто і двома словами: Європа і Росія. Все. Ніхто більше не буде і не хоче розбиратися в тому. Жодні економічні аналізи і роз'яснення про заяви Європарламенту чи Госдуми РФ їх не цікавлять. Для більшості громадян України — це лише тих два слова. Зараз є багато думок про те, що вони означають насправді.

Я, не маючи економічної освіти, але трохи орієнтуючись в політичній ситуації, постараюся популярно пояснити основний зміст цих перетворень, які нас чекають. Зона вільної торгівлі з ЄС означає скасування мита на європейські товари, а це значить, що продукти харчування, побутова техніка з Європи, автомобілі і т.д. безперешкодно почнуть проникати на полиці наших з вами магазинів. Всі одразу почнуть кричати: "Холєра мать, ті європейці нам нашу продукцію задавлят і кубаса з хімікатами бде в наших магазінах". Але чому ж, сотні бабусь і дідусів годинами стоять в чергах на кордоні до Перемишля по ту ж дешеву "кубасу з хімікатами" і на свята їдять її так, що за вухами тріщить?!

Інший аргумент, яким користуються комуністи, пропагуючи референдум проти ЗВТ з ЄС — це те, що тисячі українців втратять робочі місця і багато українських товарів будуть витіснені європейськими. Воно і зрозуміло, тому що на зміну порошковому і дорогому кримському вину-"шмурдяку" прийде дешевше французьке, зроблене за європейськими стандартами харчової безпеки і в зручній 5-літровій упаковці. З підписанням угоди про асоціацію, Україна буде змушена перейти на європейські стандарти по виготовленню продуктів харчування, тому це спричинить колапс на українських підприємствах, бо той "шмельц", що нам продають, стане нікому не потрібний, бо ті самі польські сосиски стануть дешевшими за наші. А народу це і потрібно. Шара, шара і ще раз шара, яка не має об'єму! Нашому обивателю треба подешевше і побільше. І тоді райська житуха почнеться. І схлинуть черги з пішого переходу на польському кордоні, бо ті ж сосиски будуть в наших магазинах. І настане щастя по всій земній кулі, і буде син, і буде мати, і далі, як в Шевченка.

Щодо Митного союзу, то особисто я переваг не бачу ніяких крім того, що слов'янські народи об'єднаються для "Русского міра". Але що ж щодо торгових відносин? Що Росія може дати нам якісного крім газу, який вже не такий якісний? Хіба зброю. Те, на що працювала країна довгі роки, воїстину виходить в неї найкраще — російська зброя, можливо, найкраща і найнадійніша в світі. Але світ не хоче воювати, він хоче жити. А пістолет на хліб не намажеш і в піч не поставиш. Можна, звісно, але нащо?! Те, що ми бачимо в т. зв. "імперії Путіна" — це лише красива булька, бо за Москвою, де царські хороми Кремля ще є Урал з глубинкою, Таганрог, де персонаж "Нашої Раші" Сергій Юрійович Бєляков розмовляє з телевізором. І в цьому випадку, це теж буде угода про асоціацію, але з іншим мисленням і устроєм: з російськими туристами і їхгьою поведінкою на пляжах Туреччини, з тоталітаризмом і ніхто вже і не згадає про Шевченка, а буде окреслювати нас знову двома словами "Soviet Union" і нема тут що додати.

Останні соціологічні опитування засвідчили, що 50 % українців за зону вільної торівлі з ЄС і 47% за приєднання до Митного союзу. Народе! Дешева ковбаса і сосіски будуть! Налітай! Але навіть, якщо тих 47 відсотків не розуміють куди потрібно йти, то нехай вони мене простять, але вирішувати треба буде без них, бо ми так "комунізм не побудуємо". Українці просто звикли, що вирішують все за них "з Центру". Все одно, коли "на нашій вулиці буде свято", ми пустимо їх до себе, ібо прощати треба теж вміти.     

Коментарі

comments powered by HyperComments